Monta start nieuwe vestiging in Duitsland binnen 1 dag

Fulfilment in duitsland met monta

Wat kun je allemaal doen in één dag tijd? Een nieuwe vestiging opstarten en live zetten, als je het vraagt aan Edwin van der Ham, eigenaar van Monta. Het bedrijf is met haar 15 vestigingen binnen Nederland de grootste fulfilment partij van Nederland en is sinds maandag 1 augustus ook over de grens actief. Op maandag om 07:00 uur vond de sleuteloverdracht van het nieuwe distributiecentrum in Krefeld (Duitsland) plaats. Binnen een werkdag werd het warehouse en kantoor ingericht, de machines geplaatst, de eerste Duitse klant aangesloten, de voorraad gelost en ingeboekt en werden ook de eerste orders al gepickt en verzonden.

Snelheid

Edwin van der Ham, eigenaar Monta, vertelt: “We zouden eind 2022 een Duitse vestiging openen en waren dus al op zoek naar een geschikt DC. Toen kwam onze klant Stoov die de wens uitsprak om voor de najaarspiek live te zijn. Dat was voor ons reden genoeg om te zeggen: we gaan het gewoon nu regelen!”

Door de snelle groei van haar klanten is Monta gebouwd op schaalbaarheid. De laatste overname van twee bedrijven was in December vorig jaar en met de nieuwe vestiging in Duitsland erbij staat de teller nu op 16. “Bij Monta hebben we altijd beschikking tot alle benodigde inventaris om een nieuwe vestiging compleet op te zetten. Dat hebben we al 15 keer gedaan dus naast de benodigdheden is ook het volledige proces duidelijk vastgelegd in een draaiboek. Daarnaast is Monta decentraal gestructureerd. Door al deze factoren kunnen we heel snel schakelen. Dat is ook wat onze klanten van ons verwachten,” aldus Van der Ham.

Het opstarten en live zetten van een vestiging in één dag is eigenlijk iets wat Monta ook al eerder heeft gedaan. Van der Ham: “Oorzaak daarvan was een brand in één van onze panden. We hebben toen in minder dan 24 uur een vestiging in de omgeving geregeld en laten draaien. De aanleiding is nu natuurlijk anders, maar we weten dat het kan en dat de klant dit wil, dus waarom niet?”

Op de vraag waarom Duitsland dan de focus heeft op dit moment reageert Van der Ham: “Wij gaan naar Duitsland, omdat een aantal Nederlandse klanten dit aan ons vragen én omdat we steeds vaker de vraag gesteld krijgen vanuit Duitse webshops wanneer we naar Duitsland gaan. Net zoals we dat in Nederland doen, willen we ook deze bedrijven graag helpen.”

Andere eisen

Opereren in een ander land met een andere cultuur betekent ook andere eisen vanuit de consument. Van der Ham: “Over het algemeen hechten Duitsers nog meer waarde aan perfecte levering van hun online bestelling. Op tijd leveren van orders is noodzaak. In Nederland hebben we hier vanzelfsprekend een grote focus op, en doordat we nu nog dichterbij de Duitse consument zitten in Duitsland en onder betere voorwaarden kunnen leveren, wordt dit ook in Duitsland nog makkelijker.” Monta Krefeld is de 16e vestiging van Monta. “En we zijn nog lang niet uitgegroeid hoor, wacht maar af!”, aldus Van der Ham.