Nederlandse webshops opgelet! Veranderingen in Amazon Prime-criteria voor de EU

Veranderingen Amazon Prima-criteria

In de dynamische wereld van e-commerce heeft Amazon sinds juni 2023 significante veranderingen doorgevoerd in de criteria voor Amazon Prime verkopers en de weergave van het Buy Box-aanbod in de Europese Unie (EU). Deze veranderingen hebben grote impact op de manier waarop Amazon-verkopers opereren, aangezien de criteria om in aanmerking te komen voor een Prime-badge een grote verandering hebben ondergaan. Deze veranderingen zijn nog niet bekend onder veel Amazon-verkopers. Fulfilment bedrijf Monta vindt dat dit cruciale informatie is om te delen en streeft er daarom naar een uitgebreid overzicht te bieden van deze veranderingen en hun implicaties voor Amazon verkopers.

De belangrijkste veranderingen bij Amazon Prime zijn:

  • Gelijke beoordeling van fulfilment kanalen: Alle fulfilment kanalen, inclusief de kanalen die gelden voor Fulfilment by Amazon (FBA) en Seller Fulfilled Prime (SFP), worden sinds juni 2023 op gelijke basis beoordeeld.
  • Andere Buy Box-regels: Amazon mag geen Prime verkopers voortrekken wanneer er aanbiedingen op basis van prijs/kwaliteit in het Buy Box display getoond worden. Hiermee wordt eerlijke concurrentie gewaarborgd.
  • Nieuwe criteria voor Prime-geschiktheid: Verkopers moeten aan extra specifieke eisen voldoen om in aanmerking te komen voor Prime, waaronder landelijke beschikbaarheid, gratis verzending en gratis retournering voor Prime-leden.
  • Leverings- en prestatievereisten: Verkopers moeten zich houden aan specifieke leverings- en prestatievereisten voor elke productcategorie.
  • Minimaliseren van annuleringen voor Prime-bestellingen: Verkopers die annuleringen initiëren voor Prime-bestellingen moeten het annuleringspercentage onder de 0,5% houden.
  • Maatregelen voor gegevensbescherming: Amazon voldoet per juni 2023 aan de regelgeving voor gegevensbescherming en maakt geen gebruik meer van privé-verkopersgegevens voor marketingdoeleinden.
  • Vervoerders-voorkeur voor Prime-verkopers: Amazon mag sinds juni 2023 geen vervoerders-voorkeur tonen aan verkopers die deelnemen aan het Prime-programma.
  • Flexibiliteit voor FBM-verkopers: Verkopers die zelf de logistiek regelen (FBM-verkopers) hebben de flexibiliteit om samen te werken met alternatieve logistieke dienstverleners en rechtstreeks onderhandelingen te voeren.

Hoewel deze veranderingen talrijke voordelen bieden voor verkopers, kunnen kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) ook uitdagingen ervaren met betrekking tot leveringskosten en logistiek. Echter, door samen te werken met een ervaren logistiek dienstverlener (zoals Monta) kunnen MKB'ers deze obstakels eenvoudig overwinnen.

Amazon koppeling met monta

Een gelijk speelveld creëren: Gelijke beoordeling van fulfilment kanalen

In het verleden hadden verkopers die gebruik maakten van de fulfilment kanalen ‘Fulfilment by Amazon’ (FBA) en ‘Seller Fulfilled Prime’ (SFP) aanzienlijke voordelen ten opzichte van andere Amazon verkopers. Voornamelijk FBA-verkopers profiteerden van extra voordelen. Sinds juni 2023 worden echter alle fulfilment kanalen op gelijke basis beoordeeld. Deze verandering zorgt voor rechtvaardigheid en stelt verkopers in staat om te concurreren op basis van de kwaliteit van hun producten en diensten, in plaats van de toegepaste fulfilment-methode. Dit is een enorme stap naar het creëren van een meer eerlijke marketplace, en het maakt het veel interessanter voor verkopers om de voordelen van SFP te ervaren. Met SFP via een fulfilment partner kunnen Amazon-verkopers eenvoudig producten verkopen op diverse marketplaces en platforms met slechts één voorraad, één fulfilment-centrum en één online platform van waaruit alle voorraad en bestellingen kunnen worden afgelezen en bijgehouden. Monta is een voorbeeld van een fulfilment bedrijf dat SFP aanbiedt op Amazon, evenals fulfilment-diensten voor je eigen webshop en via andere marktplaatsen.

Eerlijke concurrentie bevorderen: Aangepaste Buy Box-regels

Om eerlijke concurrentie te waarborgen, vereist Amazon nu nieuwe standaarden voor verkopers. Wanneer prijzen of verzendmethoden aanzienlijk verschillen, is Amazon verplicht om concurrerende aanbiedingen in de Buy Box te presenteren, en niet enkel die van Prime verkopers te tonen. Dit voorkomt oneerlijke voordelen voor Prime verkopers en stimuleert een eerlijk speelveld, ten voordele van zowel verkopers als klanten.

De lat hoger leggen: Nieuwe criteria voor Prime-verkopers

De bijgewerkte criteria voor Prime-verkopers hebben tot doel de kwaliteit van de service die aan Prime-leden wordt geboden, te verhogen. Om in aanmerking te komen voor Prime moeten verkopers aan specifieke eisen voldoen, waaronder landelijke beschikbaarheid, gratis verzending en gratis retournering voor Prime-leden. Deze criteria benadrukken het belang van efficiënte en klantgerichte fulfilment-processen. Deze extra criteria maken het echter nog moeilijker om logistieke processen te beheren voor Amazon-verkopers die hun eigen logistiek afhandelen. Een fulfilment partner kan hierin een oplossing zijn.

Uitblinken in levering: Prestatievereisten

Naast de algemene criteria voor Prime-verkopers moeten verkopers ook voldoen aan specifieke leverings- en prestatievereisten voor elke productcategorie. Deze vereisten omvatten simpel gezegd: snellere levering, kwalitatief betere levering, en hogere nauwkeurigheid van tracking en annulerings-percentage. Door deze normen vast te stellen, streeft Amazon ernaar ervoor te zorgen dat Prime-leden een uitstekende winkelervaring krijgen. Wederom kunnen al deze extra vereisten worden verzorgd door een fulfilmentspartner, zoals Monta. Life can be so easy! 😉

Klanttevredenheid waarborgen: Minimaliseren van annuleringen voor Prime-bestellingen

Om een hoog niveau van klanttevredenheid te behouden, moeten Amazon verkopers die annuleringen initiëren voor Prime-bestellingen het annuleringspercentage onder de 0,5% houden. Deze eis dient als stimulans voor verkopers om hun voorraad nauwkeurig te beheren, bestellingen tijdig te vervullen en annuleringen tot een minimum te beperken. Door annuleringen te verminderen, kunnen verkopers een betrouwbare ervaring bieden voor Prime-leden.

Gegevens beveiligen: Verbeterde beschermingsmaatregelen

In overeenstemming met de regelgeving voor gegevensbescherming is Amazon nu beperkt in het gebruik van privé-verkopersgegevens voor marketingdoeleinden. Dit zorgt ervoor dat vertrouwelijke informatie van verkopers beschermd blijft, wat het vertrouwen in Amazon bevordert. Alle verkopers kunnen ervan uitgaan dat hun gegevens veilig worden behandeld en in overeenstemming met privacy-richtlijnen.

Gelijke kansen: Geen vervoerders-voorkeur onder Prime-verkopers

Voor Amazon verkopers die deelnemen aan het Prime-programma mag Amazon geen voorkeur meer geven aan specifieke vervoerders. Dit betekent dat Prime-data niet meer gebruikt mag worden om vervoerders te beoordelen. Het doel is ervoor te zorgen dat Prime-verkopers gelijke toegang hebben tot vervoerders-opties, waarbij eerlijke concurrentie tussen logistieke dienstverleners wordt bevorderd.

Logistieke mogelijkheden: Flexibiliteit voor FBM-verkopers

Verkopers die hun eigen logistiek afhandelen (FBM-verkopers) hebben de mogelijkheid om samen te werken met alternatieve logistieke dienstverleners en rechtstreeks onderhandelingen te voeren. Zolang FBM-verkopers tracking-info verstrekken, kunnen ze gebruikmaken van de diensten van fulfilment bedrijven. Hierdoor kunnen FBM-verkopers hun fulfilmentsprocessen op maat maken naar hun specifieke behoeften, terwijl ze voldoen aan de eisen voor Prime-verkopers.

Uitdagingen overwinnen: Samenwerken met een fulfilment partij

Hoewel de veranderingen in Prime-criteria en Buy Box-voorwaarden talrijke voordelen bieden voor verkopers, kunnen kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) uitdagingen ondervinden met betrekking tot leveringskosten en logistiek. Door echter samen te werken met een ervaren fulfilment partij als Monta kunnen MKB'ers deze obstakels gemakkelijk overwinnen. Door gebruik te maken van lokale magazijnen via een fulfilmentpartij, en snelle en juiste leveringsopties, kunnen MKB'ers aan de Prime-eisen voldoen, en gemakkelijk groeien op Amazon.

Amazon fulfilment via monta

Conclusie

De veranderingen sinds juni 2023 in de Prime-criteria van Amazon en de voorwaarden die gelden voor het Buy Box-aanbod zullen het speelveld voor alle Amazon verkopers gelijkmaken en eerlijke concurrentie in de EU bevorderen. Met een gelijke beoordeling van fulfilment kanalen, nieuwe Buy Box-regels en de introductie van nieuwe criteria voor Prime-verkopers, streeft Amazon ernaar de algehele online shop-ervaring voor klanten te verbeteren, terwijl verkopers voldoen aan hogere standaarden voor kwalitatieve service. Door samen te werken met betrouwbare fulfilment-bedrijven zoals Monta, kunnen MKB'ers fulfilment uitdagingen aanpakken, de Prime-status behalen en gemakkelijk doorgroeien op Amazon zonder logistieke problemen.

Naast de veranderingen in de Prime-criteria van Amazon en de weergave van het Buy Box-aanbod, kunnen verkopers ook gebruikmaken van de diensten van Monta, een uitgebreide oplossing voor e-commerce fulfilment. Monta biedt een gestroomlijnd platform dat alle online bestellingen van verschillende verkoopplatforms integreert, waardoor verkopers het volledige logistieke proces kunnen uitbesteden en zich kunnen richten op andere aspecten van hun bedrijf. Vooral voor verkopers in Duitsland is Monta’s fulfilment voor Amazon Prime-bestellingen interessant, waarbij wordt voldaan aan de strenge eisen van Amazon. Door samen te werken met Monta kun je met je webshop je zichtbaarheid op Amazon en conversie vergroten en je bereik uitbreiden, wat uiteindelijk de groei van je verkoop bevordert.

Vrijblijvende offerte Fulfilment Duitsland

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Marketing
  • Ontvang al binnen één dag een offerte!