Dit zijn de 5 E-commerce Trends van 2024. 

Dit zijn de 5 E-commerce Trends van 2024 | Monta

Het is zover; het jaar 2024 is van start! Een jaar dat belooft bol te staan van spannende ontwikkelingen binnen de e-commerce sector! Onze online winkel-wereld wordt ieder jaar sneller en slimmer, en dit jaar is zeker geen uitzondering. 

Nieuwjaarsduik achter de rug? Laten we nog even verder duiken in de vijf toptrends die iedere webshop-eigenaar moet kennen: 

We gaan dieper in op wat er speelt en hoe dit jouw webshop kan beïnvloeden. Of je nu net start met je online webwinkel, of al jaren meedraait, deze trends gaan je helpen om in 2024 vooraan te staan in de e-commerce race. 

1. De impact van AI: Personalisatie, aankopen via ChatGPT en het belang van branding.  

Beeld je eens in: een webshop die precies weet wat jij leuk vindt en wat jij nodig hebt, bijna alsof het je gedachten kan lezen. Chatbots die zó persoonlijk en in detail kunnen helpen, waardoor je als consument niet eens meer doorhebt dat je tegen ‘zo’n irritante chatbot’ praat. Kunstmatige intelligentie (AI) is de gamechanger die e-commerce naar een hoger niveau gaat tillen. Op deze manieren kan AI van waarde zijn voor jouw online onderneming: 

  • Productaanbevelingen en klantinteracties: Zoals gezegd: AI is als een slimme winkelassistent die precies begrijpt wat je klanten nodig hebben, zelfs voordat ze het zelf weten. Van aanbevelingen op maat tot gepersonaliseerde content en fijne hulp bij vragen, AI zorgt ervoor dat elke klant zich uniek en begrepen voelt. Webshops welke hier al gebruik van maken zien hun verkopen significant stijgen. Klanten vinden namelijk sneller wat ze zoeken, en dat betekent meer verkopen en blijere klanten. 
  • Aankopen via ChatGPT: De verwachting is dat het gebruik van ChatGPT verder zal toenemen. Consumenten zullen dit vaker gebruiken als zoekmachine voor bijvoorbeeld suggesties van webshops die gericht zijn op een speciaal artikel dat zij willen kopen. Zo kan een consument in deze tijd van het jaar aan ChatGPT vragen om een top 5 grootste ski-webshops van Nederland. Maar er is meer; want consumenten zullen naar verwachting ook meer aankopen doen binnen ChatGPT. Hiervoor is het van belang om met je webshop aangesloten te zijn bij Klarna. Klarna’s flexible betaaloplossing is namelijk geintegreerd binnen ChatGPT  
image

(bron: https://www.klarna.com/international/press/klarna-brings-smoooth-shopping-to-chatgpt/

  • Toekomstige ontwikkelingen in AI binnen e-commerce: In 2024 en daarna zullen we AI nog slimmer toegepast zien worden binnen e-commerce. Denk aan AI die trends voorspelt en zelfs helpt bij voorraadbeheer.  

Kortom, AI is niet meer weg te denken uit de e-commerce wereld. Maar let wel: het gebruik van AI zorgt ook voor een marketing boost onder webshops. Het creëren van content, campagnes, blogs en social media posts wordt door de komst van verbeterde AI ontzettend makkelijk gemaakt. En hoe spring je er dan uit als webshop? Juist, door een unieke huisstijl, pakkende communicatie, bijzondere kernwaarden. Je branding is nu belangrijker dan ooit om jouw merk te blijven onderscheiden van de rest!  

2. Social Commerce en Mobile First: De trend van 2023 zet door 

Social media kanalen zijn meer dan memes en kattenvideo's: in de laatste jaren zijn ze uitgegroeid tot een bruisend shoppingcentrum, rechtstreeks op je beeldscherm. Maar mocht je hier nog te weinig op ingespeeld hebben, dan is nu wel het moment. Want deze trend zal ongetwijfeld doorzetten en nóg groter worden.  

  • Kopen via sociale media platforms: Platforms zoals TikTok en Instagram zijn niet meer alleen voor entertainment; ze zijn de nieuwe marktplaatsen. Met buttons als 'Shop Now' is het kopen van een product gedaan in slechts enkele klikken. We kunnen verwachten dat een groter aantal platforms (nog) meer shopping-functies gaan integreren, waardoor de klantervaring nog soepeler en aangenamer zal worden. 
  • Gebruik van influencers en live shopping events: 2023 heeft laten zien hoe gigantisch de impact kan zijn van influencers die reclame maken voor producten. Doe je hier nog niets mee? Kijk dan toch eens naar de mogelijkheden, want deze trend gaat ook in 2024 verder! Daarnaast werken live shopping events waarin leuke acties bekend worden gemaakt ook goed op de socials. Deze aanpak trekt niet alleen de aandacht, maar zet volgers ook om in kopers. 
Social Commerce en Mobile First De trend van 2023 zet door 

Dat het merendeel van social media aankopen gedaan wordt via de telefoon is vast geen verrassing. Maar wist je dat inmiddels meer dan de helft van ALLE online aankopen via mobiele apparaten gebeurt? De trend is duidelijk: mobiel winkelen is booming business. 

  • Hier moet je mobiele webshop design aan voldoen: Een gebruiksvriendelijke mobiele webshop houdt rekening met snelle laadtijden, een simpele navigatie en een aantrekkelijke, responsieve lay-out. Het is allemaal bedoeld om de mobiele winkelervaring zo soepel en plezierig mogelijk te maken. Klanten vinden snel wat ze zoeken en kunnen gemakkelijk afrekenen, wat leidt tot meer tevredenheid en loyaliteit. We verwachten dat mobiel winkelen blijft groeien, met meer geavanceerde technologieën en nog persoonlijkere shop-ervaringen. 
  • Een simpel check-out proces met Monta’s Checkout Module: Zodra een consument de juiste producten heeft gevonden op jouw webshop, dan is het tijd om het winkelmandje af te rekenen. En naast een gelikt design en fijne lay-out, is ook het afreken-proces een zeer belangrijk stukje klantenervaring waar jammergenoeg nog te vaak te weinig waarde aan gehecht wordt. Want in 2023 heb jij vast nog wel eens ervaren dat een product door een vervoerder werd geleverd waar jij niet zo’n fan van bent, of thuis werd geleverd toen er niemand thuis was, of bij een ophaalpunt dat veel te ver weg zat (waardoor je superver moest rijden). Dat maakt je als consument geïrriteerd, en grote kans dat jij niet nog eens wat zal kopen bij die webshop! Als webshop eigenaar is het dus slim om dit proces nog eens goed in kaart te brengen, want 2023 was toch echt wel het laatste jaar dat je deze fouten mocht maken. Hulp nodig? Met de Monta Checkout Module bied je jouw klanten flexibiliteit en keuzevrijheid in bezorgopties. Ze kunnen kiezen uit verschillende vervoerders, afhaalpunten, en andere bezorgopties, wat de klanttevredenheid verhoogt. Onder Monta’s klanten zorgde het gebruik van deze functie (valt altijd binnen het pakket) zelfs voor een conversie van 6,1% extra! 
Een simpel check-out proces met Monta’s Checkout Module

3. Duurzame Producten en Trends in Retail en E-commerce 

In de wereld van e-commerce en retail draait het in 2024 niet alleen om wat je verkoopt, maar ook om hoe je het verkoopt. Duurzaamheid is de nieuwe standaard geworden, een must-have voor elke webshop die toekomstbestendig wil zijn. Oja, en wist je dat vanaf 2024 sommige ondernemingen al verplicht zijn om verslag uit te brengen over duurzaamheidsbeleid en prestaties? Dit is het gevolg van de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dus als je hier nog niet voldoende mee bezig was, dan is nu wel echt het moment om dat aan te pakken. (bron: https://ondernemersplein.kvk.nl/grote-bedrijven-moeten-rapporteren-over-duurzaamheid/

  • De impact van duurzame producten op merkloyaliteit en imago: Duurzame producten versterken een merkimago, en dat is van zeer grote waarde in deze competitieve markt. Consumenten leven namelijk steeds bewuster en vragen vaker naar producten die zowel goed zijn voor hen als voor de planeet. Dit betekent een toename in de vraag naar duurzame producten. Denk bijvoorbeeld eens aan Monta’s klant Happy Soaps. Met hun 100% plasticvrije producten maken ze impact, en dat is ook gelijk wat dit merk zo uniek maakt en waardoor ze zo gigantisch aan het groeien zijn!  
  • Verwachtingen van de consument: Steeds meer webshops verwachten dat een onderneming rekening streeft naar een zo duurzaam mogelijke supply chain van een artikel. Het logistieke stukje is een gedeelte hiervan, waarbij Monta kan helpen met duurzaam fulfilment. Met de Monta inpakmachine wordt elke doos op maat gemaakt, wat leidt tot minder verspilling van karton en een efficiëntere verpakking van producten. Minder ritjes hoeven gereden te worden, want er kunnen zo meer pakketjes mee met de vervoerders. Daarnaast kan Monta regelen dat klanten bij het afrekenen in een webshop kunnen kiezen voor milieuvriendelijke bezorgopties. Denk aan duurzame vervoerders, of het ophalen bij een afhaalpunt.  

4. Retentie Marketing: Het Verhogen van Klantloyaliteit 

Retentie marketing draait helemaal om het bouwen van langdurige relaties met je klanten. In een wereld waar nieuwe webshops als paddenstoelen uit de grond blijven schieten, is het behouden van je klanten goud waard. Nu meer dan ooit. 

  • Strategieën voor het verhogen van klantloyaliteit in e-commerce: Het gaat om meer dan alleen het verkopen van producten; het gaat om het creëren van een band met je klanten. Dit kan door op maat gemaakte ervaringen te bieden, zoals gepersonaliseerde aanbiedingen en emails, aanbevelingen gebaseerd op eerdere aankopen, beloningsprogramma's, en uitmuntende klantenservice. 
  • Gebruik Monta's RMA portaal voor een klantvriendelijk retourproces: Ook het logistieke proces van online bestellingen heeft veel impact op de loyaliteit van consumenten. Meer dan 70% van de consumenten doet bijvoorbeeld geen herhaalaankoop bij een webshop als de retour ervaring slecht is! Een soepel retourproces is dus essentieel. Monta's RMA portaal maakt het makkelijk voor klanten om producten eenvoudig en snel te retourneren en eventueel ruilen, wat bijdraagt aan een positieve winkelervaring. 
  • Het meten en verder optimaliseren van klantretentie: Door vervolgens het klantgedrag te analyseren en te reageren op feedback, kun je je retentiestrategieën verder verfijnen en verbeteren. 

5. Innovatieve Fulfilment Oplossingen: Noodzaak in 2024 

Als er iets is wat de pandemie ons heeft geleerd, dan is het wel dat flexibele en efficiënte fulfilment essentieel is voor e-commerce succes. In 2024 zien we nog duidelijker dat geavanceerde e-fulfilment oplossingen niet alleen een trend zijn, maar een noodzaak. 

  • 2024 in e-commerce fulfilment en logistiek: Denk aan automatisering, AI-gestuurd voorraadbeheer en duurzame verpakkingsoplossingen. Deze trends zetten de standaard voor hoe we orders verwerken en klanten bedienen. 
  • Hoe technologische innovaties de efficiëntie en snelheid van orderverwerking verbeteren: Met Monta's dynamic forecast gebruikt Monta AI om de vraag te voorspellen en voorraadniveaus te optimaliseren. Dit zorgt voor minder verspilling en snellere leveringen. 
  • Duurzame oplossingen met inpakmachines, verpakkingsmaterialen en groene vervoerders: Zoals eerder vermeld: Naast efficiëntie is duurzaamheid cruciaal. Met slimme inpakmachines, milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en groene vervoerders verminderen we onze ecologische voetafdruk. Sommige features die Monta heeft ontwikkeld zijn zowel goed voor de planeet, als voor je portemonnee. Want dat de duurzame optie vaak ook de duurdere optie is, vinden we bij Monta niet meer van deze tijd. 

Blijf Voorop in de Trends voor 2024: Ontdek Monta's Oplossingen 

Recent onderzoek van Mollie heeft aangetoond dat 56% van de Nederlandse consumenten in 2024 meer verwacht uit te geven in webshops vergeleken met het afgelopen jaar. Dat ziet er rooskleurig uit! Zorg dat je hier zo goed mogelijk van profiteert en speel in op de bovengenoemde trends. Heb je op logistiek vlak nog een beetje hulp nodig, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die er op dit gebied zijn? Monta is er om je te helpen! We kunnen je op logistiek vlak helpen met alle uitdagingen en kansen die op je pad komen. 

Wacht niet langer en neem vandaag nog de eerste stap naar e-commerce succes. Klik hier voor een gratis demo en zie zelf hoe Monta jouw webshop kan klaarstomen voor 2024 en verder. Laat ons je helpen om te vlammen met jouw webshop!