Montapacking lanceert code voor blockchain-protocol e-commerce: Logistichain

Montapacking lanceert code voor blockchain-protocol e-commerce: Logistichain

Montapacking lanceert Logistichain: een blockchain-protocol om alle webshopkoppelingen, voorraadbeheersystemen en API's overbodig te maken. Niet vanuit een winstperspectief – dus geen ICO– en niet vanuit een managementboard, die bedacht dat er met hype-termen moest gegooid worden. "Nee, we gaan gewoon code kloppen en implementeren," aldus Frank Plattel, Information Security Officer bij Montapacking. "Daarom gooien we vandaag de code van Logistichain live zodat de hele wereld ermee kan stoeien. Het protocol is niet helemaal foutloos en er zijn nog genoeg dingen te verbeteren, maar het werkt wel. Dáárom zetten we het live, zodat de hele wereld ermee aan de slag kan!

Tekst gaat verder onder de video.

Functionaliteiten van Logistichain en blockchain

Het mooie is dat de blockchain al een heleboel logistieke functionaliteiten van oorsprong in zich heeft. Neem bijvoorbeeld batches, in een blockchain is altijd na te zoeken welk product waar en wanneer is geproduceerd. Tevens is dit niet meer aan te passen en dus tamper-proof. Daarnaast kunnen SKU-details in de blockchain worden gezet en het eigenaarschap van de SKU's kan worden overgedragen. Zo kun je dus altijd bewijzen dat jij echt de eerste was met dat ene SKU.

Verder is de blockchain transparant voor zover je dat zelf wilt. Al je data is anoniem, totdat je iets openbaar maakt. Op dat moment kan iedereen het nakijken. Dit alles wordt mogelijk door de cryptografische berekeningen die de miners doen.

Meer info? Zie het project op https://github.com/Logistichain/Prototype

F.A.Q. (Veelgestelde vragen)

Waarom geen Ethereum smart contract?

Omdat Ethereum simpelweg veel te duur is voor voorraadmutaties. En het is natuurlijk veel leuker om het zelf te bouwen.

Is dit dan een fork van Ethereum?

Nee! We hebben dit vanaf scratch opgebouwd, omdat we meer willen leren over blockchain en deze kennis ook willen delen. Daarom is de code uitgebreid voorzien van documentatie.

Waarom geen ICO?

Initial Coin Offering is het moment waarop de eerste verkoop van de tokens wordt gestart. We doen niet aan verkoop, want onze tokens hebben geen waarde. We willen gewoon de wereld mooier maken.

Maar wie minet er dan?

Goeie vraag! Dat is wat onze blockchain bijzonder maakt. Omdat bedrijven met de Logistichain minder tijd kwijt zijn aan het implementeren en onderhouden van koppelingen, is dit een reden waarom bedrijven willen deelnemen aan Logistichain. In ruil voor mining ontvang je tokens waarmee je SKU's en voorraad kan aanmaken, doorgeven en verwijderen.