Fulfilment, wat is dat eigenlijk?

Fulfilment is het hele proces van orderafhandeling: van het moment dat de goederen worden ontvangen in ons warehouse tot het moment dat ze worden verzonden naar de uiteindelijke consument. Kortom, het hele traject van orders die via webshops of andere sales in het backorder systeem worden gezet tot aan de overhandiging van de bestelling door de bezorger aan de deur van de consument.

Fulfilment uitgelegd in 10 stappen

Monta heeft alle verschillende stappen uit het fulfilment proces op een rij gezet met per onderdeel een korte toelichting. Uiteraard hebben we ook alle stappen uitgebreid uitgelegd. Dat kunt u vinden door op de aparte onderdelen te klikken. Als u vragen of verzoeken heeft, kunt u uiteraard altijd direct contact met ons opnemen. We helpen u graag verder.

Fulfilment begint bij IT

Het allerbelangrijkste onderdeel van fulfilment is de IT. De koppeling tussen uw ordersysteem en webshop en het magazijn van Monta is een belangrijk onderdeel van fulfilment. Daarnaast is ook de IT-communicatie met de vervoerder en de consument van groot belang. De consument verwacht netjes op de hoogte gehouden te worden over de status van zijn pakketje.

Goederenontvangst is stap twee

De volgende stap in het proces van fulfilment betreft de ontvangst van de goederen. De goederen die binnenkomen worden geteld, zorgvuldig gecontroleerd op beschadigingen, eventueel getest, ingeboekt en op de juiste plek in het magazijn geplaatst. Zo houden we overzicht welke goederen er in het magazijn liggen en kunnen we u op correct op de hoogte houden.

Goederen opslaan in het magazijn

Bij fulfilment worden de goederen dus opgeslagen in het magazijn. Voor alle goederen gelden verschillende voorwaarden. De opslag van kleding is bijvoorbeeld anders geregeld dan de opslag van konijnenvoer. Daarom spreken we over verschillende typen locaties zoals palletlocaties, legbordlocaties en bakjeslocaties. Alle locaties zijn uniek geïdentificeerd met barcodes. Alle goederen worden in het warehouse dusdanig opgeslagen dat deze op de meest efficiënte plaats liggen. Met behulp van slimme, zelflerende software wordt het warehouse dagelijks verder geoptimaliseerd.

Voorraad beheren

Goed beheer van uw voorraad is een essentieel onderdeel van fulfilment. De consument koopt iets online en gaat er over het algemeen vanuit dat het door zijn of haar bestelde product op voorraad is en direct verzonden wordt. Een 100% betrouwbare voorraad is dus essentieel. Als webshopeigenaar wilt u de voorraad inzichtelijk én realtime kunnen zien en bijhouden. Een voorraadstatus van één minuut oud is al informatie die niet meer relevant is. Er kan namelijk in die ene minuut al weer wat  verkocht zijn aan iemand anders.

Naast een betrouwbare, fysieke voorraad is het ook heel belangrijk dat de voorraad in de nabije toekomst gaat kloppen. Door middel van slimme berekeningen wordt er zo goed mogelijk voorspeld hoe groot de voorraden moeten worden. Deze berekeningen houden rekening met allerlei variabelen, zoals het seizoen, verkochte producten per dag, kortingsacties en meer.

Orderverwerking

Orderverwerking betekent letterlijk de verwerking van een order in het proces van fulfilment. Dit onderdeel van fulfilment bestaat uit het orderpicken in het magazijn en een extra controle van de artikelen voordat ze ingepakt worden. Ook het orderpicken moet zo snel en efficiënt mogelijk. Bestellingen die bijvoorbeeld om twee minuten voor twaalf uur middernacht binnenkomen moeten om kwart over twaalf al weer weg zijn. Deze bestelling moeten namelijk enkele uren later alweer bij de consument worden afgeleverd.

Inpakken van de order

Het volgende onderdeel van fulfilment is het inpakken van de order. Het inpakken of verpakken van een order kan op diverse manieren worden gedaan. Het kan eenvoudig verpakt worden in een verzenddoos, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om bestellingen als cadeau in te laten pakken, gepersonaliseerde handgeschreven kaartjes toe te voegen, te sealen of de order te voorzien van hele specifieke beschermende verpakkingsmaterialen. Tijdens het inpakken checken we nog een keer of alle artikelen wel echt overeenkomen met de bestelling van de klant. De klant mag namelijk nooit een ander product ontvangen dan hij besteld heeft.

Veel manieren mogelijk van verzending

De order wordt uitgeleverd aan een vervoerder. Er is tegenwoordig een ruime keuze uit verschillende vervoerders met ieder zijn eigen specifieke logistieke producten, zoals afhaalpunten, avondleveringen en pakketautomaten. Monta, expert op het gebied van fulfilment, ondersteunt hierin. We hebben namelijk een grote invloed op de cut-off tijden. De cut-off tijd is het tijdstip tot waartoe bestellingen nog binnenkomen en direct dezelfde dag nog worden verwerkt. Bij Monta is het mogelijk om een cut-off tijd te hanteren van 23.45 uur. Alle bestellingen tot die tijd worden dan nog direct dezelfde dag verzonden.

Fulfilment betekent ook rapportage

Als webshopeigenaar heeft u een terugkoppeling nodig in de vorm van een duidelijke realtime fulfilment rapportage. U krijgt antwoord op vragen als ‘wat is de status van de openstaande orders?’ en ‘wat is de status van mijn voorraad?’. Maar ook track en trace codes, dynamische forecast en de status van retourzendingen zijn in het rapport verwerkt.

Retourlogistiek

De tevredenheid van een consument over een webshop wordt vaak voor een groot deel bepaald door de wijze waarop retouren worden afgehandeld. Fulfilment speelt ook hierbij een grote rol. Dit proces moet dus netjes en snel worden afgehandeld. Een consument die toch de blauwe jas wil hebben in plaats van de paarse jas, moet zo snel mogelijk de blauwe jas ontvangen. Als een consument haar geld terug wil, moet dit direct worden afgehandeld.

Customer Service

Een webshop moet bereikbaar zijn. Dit kan tegenwoordig op heel veel verschillende manieren. Als webshop kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen of om dit uit te besteden. 

Bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen op het gebied van fulfilment? Neem contact met ons op, dan kunnen we vrijblijvend kennismaken en de mogelijkheden bespreken. Klik hier om een vrijblijvende offerteaanvraag te doen of neem contact met ons op.